024479042
info@barzikrediti.eu

Предстои поевтиняване на всички ипотечни кредити

Вземи кредит на мига до минути

Според експерти през следващата година – до лятото на тази година – банките готвят масово обезценяване на ипотечни кредити. През март т.г. България изпреварва всички в Европейския съюз процентно по спад на лихвите, но все още не сме далеч от крайното ниво на останалите държави, които традиционно след кризата поддържат ниски цените на кредитите. В най-развитата държава на ЕС – Германия – максималната лихва по ипотечни кредити е 3 процента. Същото е положението във Финландия.

Покачва се и броят на новоотпуснатите жилищни заеми. За една година банките ще раздадат около 1 милиард лева. На месец растежът е с около 18 хиляди нови кредита.

Това е първият знак, че банките отпускат хватката, наложена след кризата от 2009 г. Тогава условията за отпускане на заем бяха почти невъзможни за изпълнение и се изискваше обезпечение, надвишаващо почти два пъти стойността на жилището. Друга причина за растежа в броя кредити е сериозният спад в цените на жилищата и повишеното предлагане.

Самите банки разполагат с огромен брой жилища, които са станали тяхна собственост след изпълнителни дела. Затова предлагането на изгодни ипотечни кредити е стимулирано, за да се раздвижи пазарът и да се освободят инвестиционните институции от натоварващата ги собственост, коментират експертите.